Dupa-amiaza Albastra


Salutare! Incep direct, fiind nerabdator in a-mi impartasi experienta vizitei la Manastirea Voronet! Cu toate ca puteam opta pentru o oferta early booking am preferat sa imi fac singur traseul. Da, stiu ca veti acuza: "cliseu"! O vacanta cu un tur al manastirilor bucovinene! Ei bine este vorba despre o singura manastire si anume Voronet! Pentru un impatimit al istoriei este absolut fascinanta! Nu trebuie decat sa apelezi la internet si sa-ti rostuiesti trei sau patru zile de cazare in Gura Humorului, sau Campulung Moldovenesc, deoarece manastirea Voronetului se afla intre cele 2 orase, la aproximativ 5 km de Gura Humorului! Prima curiozitate, a tuturor probabil si implicita a mea este acel celebru albastru de Voronet, pe care specialistii il considera unic in lume, asemenea culorii rosii a lui Rubens sau a verdelui lui Veronnese! Ajuns acolo, dupa ce privesti cu uimire cum aproape toata Biblia este expusa prin pictura pe peretii constructiei, vei afla ca nu ti se pare, ci acesta a fost scopul. 

Initial o manastire de calugari, acestia au dorit ca cei care nu stiu carte, adica aproape toata populatia, pentru ca in evul mediu doar nobilimea si clericii aveau "dreptul" la educatie, sa cunoasca Biblia, in afara slujbelor bisericesti! Albastrul folosit de ei pentru fondul celebru, este format dintr-o formula secreta care din pacate este pierduta, cercetatorii presupunand ca s-au folosit elemente ca mineralul "azurit", petru a reda culoarea exacta a cerului Bucovinei,asa cum ni se arata el toamna, inainte de culegerea strugurilor! Manastirea este numita de occidentali , "capela sixtina" a orientului, pentru infatisarile impunatoare ale picturilor! A fost fondata in 1488 de Stafan cel Mare, si veti observa o infatisare magnifica a acestuia pe unul din peretii interiori! Ce este foarte interesant, si revin la celebra culoare, este faptul ingnios in care calugarii au connceput formula "magica", se pare nu pentru frumos, ci pentru posteritate, pentru ca ea nu se deterioreaza  in timp! Pe data viitoare!

Topul celor Mai bune Inventii din 2013!


Revista POPSCI dedica numarul din luna decembrie celor mai bune creatii ale anului care ne vor schimba cu siguranta viata pe viitor si ne vor indica spre ce se îndreapta stiinta si tehnologia. Astfel, au realizat un top al celor mai bune inventii selectând din 100 de produse împartite în 11 categorii. Cele 11 domenii sunt Autotech, Aviation & Space, Computing, Engineering, Gadgets, Green Tech, Health, Home Entertainment, Home Tech, Recreation, Security. Printre lucrurile care mi-au atras atentia se numara un Porche 918 Spyder electrificat, cu un motor de curse de 3.4 litri completat de înca trei motoare electrice care produc în total 718 cai putere. Masina poate ajunge de la 0 la 100 km/h în 3.2 secunde si la o viteza maxima de 318 km/h. La categoria Aviation & Space nu te poti decide daca o tehnologie este mai inovatoare dar putem evidentia eficienta unui elicopter fara pilot Piasecki / Carnegie cu sistem de ghidare autonoma inclusiv în zone a caror harta nu se afla în baza de date a elicopterului, lucru care nu era posibil la elicopterele cu ghidare autonoma precedente. Primul loc la categoria inginerie îl ocupa fara nicio îndoiala Burj Khalifa, cea mai înalta cladire din lume. Puteti gasi toate cele 100 inventii împartite pe categorii la POPSCI Best of what's new 2013.